Dit gedeelte van de website is bestemd voor artsen en paramedisch personeel
Het onderzoek dat zal plaatsvinden binnen dit landelijke initiatief bestrijkt in eerste instantie 3 thema’s:
Allereerst is het onduidelijk hoe vaak AIH nu werkelijk in Nederland voorkomt. Het plan is opgevat om een groot AIH cohort te identificeren dat over langere tijd gevolgd gaat worden. Niet alleen zal ons dit iets kunnen zeggen over de epidemiologie van AIH, maar ook zal dit ons kostbare, noodzakelijke informatie opleveren over het natuurlijk beloop van AIH, de eventuele associatie met andere immuunziekten (zoals suikerziekte en coeliakie), en de rol van erfelijke factoren in het ontstaan van AIH. Andere succesvolle initiatieven zoals het PBC onderzoek uit het ErasmusMC toont ons dat dit goed mogelijk is.
Een tweede lijn van onderzoek behelst onderzoek naar het ontstaan van AIH. Hierover is nog vrijwel niets bekend. Momenteel wordt in de VU onderzoek onderzocht welke immunologische factoren een rol spelen. Dit wordt ondermeer onderzocht middels micro-array onderzoek van leverweefsel. Ook zijn studies opgezet om meer inzicht te krijgen welke genen betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte. Hiertoe is inmiddels DNA verzameld van alle AIH patiënten uit de VU en een aantal geaffilieerde ziekenhuizen. Dit zal middels dit initiatief verder kunnen worden uitgebreid met de andere bij het initiatief betrokken ziekenhuizen, en besloten is te komen tot de oprichting van een landelijke AIH biobank waar plasma, DNA en leverweefsels van deze patiënten protocollair zal worden opgeslagen. De verwachting is dat hiermee minimaal 500 DNA monsters van AIH patiënten verzameld kunnen worden. Een dergelijk groot aantal is noodzakelijk om betrouwbare studies mogelijk te maken naar de identificatie van erfelijke factoren die geassocieerd zijn met AIH.
Voorts zijn wij van plan om een landelijk onderzoek naar de beste behandeling bij AIH te initiëren. Dit onderdeel zal zich richten op de optimale behandeling van de patiënt met AIH in remissie. Patiënten worden namelijk jarenlang behandeld met steroïden en gelet op de vele bijwerkingen stellen ze vaak de vraag of de prednison gestaakt kan worden. Helaas kan dat vaak niet ongestraft, en betaalt de patiënt hiervoor een hoge prijs middels een opvlamming van de ziekte. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een landelijk gerandomiseerd onderzoek.
Bent u geïnteresseerde arts of onderzoeker en wilt u zich aansluiten bij de werkgroep, stuurt u ons dan een e-mail
|